Inköpskorg
Inköpskorgen är tom
Gå till inköpskorgen

Produkter mot...

Finn ditt skadedjur

Bladlus eller spinnkvalster? Gråmögel eller mjöldagg? Skadegörare är ofta mycket små och svåra att se.

Sök via bilden

Sök via kategori

Sniglar


I första hand är det två arter av sniglar som uppträder som skadedjur i våra trädgårdar: "mördarsnigeln" (Arion lusitanicus) eller åkersnigeln (Deroceras sp.) De är mycket olika i utseende och därför inte så svåra att skilja.
Åkersnigeln som ses på fotografiet t.v. är ljus till mörkgrå och blir upp till ca. 3-4 cm. Under milda vintrar kan snigeln övervintra som vuxen, men annars är det endast nergrävda ägg som övervintrar i gropar i marken. Tidigt på våren kläcker äggen och första generationen av sniglar kravlar fram. De är oftast endast framme på natten, då de inte tål uttorkning. På dagen gömmer de sig under blad på marken eller kryper ner i hålor i marken, under stenar eller liknande. Varje snigel lägger 300-500 st. små klara, ett par millimeterstora ägg.

Mördarsniglarna kan bli upp till 15 cm långa och färgen varierar från ljust brun-röd till mycket mörk färg. Det är nästan omöjligt att skilja den spanska skogssnigeln(Arion lusitanicus) från den röda skogssnigeln (Arion rufus). De tillhör de mollusker som saknar snäcka. Skadan de gör är i stort sett densamma: de raspar i sig födan, vilket orsakar fönstergnag eller hål på rotfrukter. Ytterligare ett tydligt tecken på att sniglar eller snäckor varit framme, är de slemspår de lämnar efter sig på trädgårdsväxterna, blommor och buskar.

Livscykel för den spanska skogssnigeln:
Denna snigel övervintrar som små sniglar och kommer fram tidig vår ( beroende på temperatur). Som vuxna börjar sniglarna sin äggläggning i maj/juni. Utvecklingen från ägg till vuxen tar 4-5 veckor under sommarperioden. Om sommar och höst finns både mycket stora vuxna och många små nykläckta sniglar. I oktober dör de vuxna och den nya generationen av små sniglar övervintrar gömda i jorden, i komposter eller liknande.

Från mars (beroende på temp.) kryper de små larverna fram och börjar att äta, men oftast lägger man först märke till dem i juni/juli, när de har vuxit.
Det är en bra idé att behandla med Ferramol under hösten samt även i mars/april/maj, då de små snigelstadierna är mycket mottagliga.Symtom


Symtom på snigelangrepp är hål av olika storlek jämnt fördelat på bladen. Det kan vara svårt att skilja deras gnag i bladen från andra skadedjur, som ex. fjärilslarver eller jordloppor. Sniglar förekommer i fuktig jord och oftast är de framme och gnager på blad om natten, då de inte tål uttorkning.

Titta efter sniglar i jorden eller se efter om det är sniglar på de blad som ligger ner mot jorden. Det är oftast slemspår om det är sniglar. Är det små svarta runda kulor på bladen, är det med största sannolikhet fjärilslarvens exkrementer.

Produkter mot Sniglar

Snigel Effekt

Mördarsniglar i trädgården? Då är Ferramol Snigel Effekt en effektiv lösning. Strö ut de miljövänliga blå kornen  där du har angrepp.


Ferramol 1 kg
200 kvm
Pris 275,00 kr
Ferramol 5 kg
1000 kvm
Pris 845,00 kr

© 2022 Borregaard Bioplant ApS