Inköpskorg
Inköpskorgen är tom
Gå till inköpskorgen

Produkter mot...

Finn ditt skadedjur

Bladlus eller spinnkvalster? Gråmögel eller mjöldagg? Skadegörare är ofta mycket små och svåra att se.

Sök via bilden

Sök via kategori

Öronvivellarver


Den vanligaste arten av öronvivellarver är växthus-öronviveln (Otiorrhyncus sulcatus), men det kan även förekomma andra arter utomhus.

Som vuxen är växthus-öronviveln 8-10 mm. lång, svart med gula fläckar eller gråbrun. Den vandrar runt om natten och gnager på bladen på olika planter, så det liknar "biljettklipp" i bladkanten. Öronviveln lägger minst 300 ägg vid de plantor som larven föredrar. Viveln kan inte flyga. Det är dock inte den vuxna viveln som vållar största problemet, utan dess larver. Dessa är vita med ett brunt huvud och upp till en cm lång (den har inga ben).

Larven kan totalt förstöra rötterna på rhododendron, azalea, jordgubbar, hortensia, många lökplantorr m.fl. I första hand återfinns viveln utomhus, men kan även vålla prolem i växthus eller liknande utrymmen.Symtom


Gnag i bladkanterna – kan beskrivas som halvrunda ”biljettklipp” (se foto). På rötterna kan barken på rothalsen vara avgnagd, liksom att plantans mindre rötter kan skadas.

För att konstatera om larver är i farten, kan man rota i jorden och finner man larver – är det dags att behandla med nematoder.

Produkter mot Öronvivellarver

Nematoder mot Öronvivellarver

Nematoderna är av en speciell art, som också används av yrkesodlare mot larver av öronvivellarver. Nematoderna är mycket effektiva och säkrar att dina Rhododendron inte”dör” som en följd gnag på rötterna.
Observera! För utomhusbruk bör det endast beställas nematoder i perioderna 1. maj-10. juni samt 10. august- 1.oktober, då behandlingen endast är verksam under dessa perioder.


Nematoder mot Öronvivellarver 10 mio
Pris 245,00 kr
Nematoder mot Öronvivellarver 50 mio
Pris 695,00 kr

© 2022 Borregaard Bioplant ApS