Inköpskorg
Inköpskorgen är tom
Gå till inköpskorgen

Produkter mot...

Finn ditt skadedjur

Bladlus eller spinnkvalster? Gråmögel eller mjöldagg? Skadegörare är ofta mycket små och svåra att se.

Sök via bilden

Sök via kategori

Morotsflugan


Morotsflugan är känd som ett irriterande inslag vid odling av morot. När nya fräscha morötter växer upp ur jorden och man just skall sätta tänderna i  dem, kan man märka tydliga eller lätt dolda gångar i roten. Om man bryter itu moroten, kan man kan se en ljus larv inne i gångarna.
 
Den lilla morotsflugan är inte längre än 4-5 mm. Den är ett svårt skadedjur speciellt i morot, men också på palsternacka, persilja, selleri och andra flockblomstriga arter. Flugan är glänsande grönsvart med ljusgula ben och vingarna är gula vid fästet.
 
I maj-juni månad flyger morotsflugan och lägger sina ½ mm. långa vita ägg intill morotsplantan. Efter en dryg vecka kläcks ägget och larven kryper ner i jorden, där den  letar efter små sidorötter på moroten. Här lever den sina två första larvstadier och i tredje stadiet mineras själva moroten. Om små plantor angrips vissnar de ner och skadan är total. När plantan är äldre verkar ett angrepp så att plantan försvagas och toppen mister sin gröna färg och blir gul-rödaktig.
 
Larven, som blir upp till 1 cm lång, minerar roten och lämnar efter sig sina exkrementer i gångarna. Efter 1-2 månader kravlar larven ut i jorden för att förpuppa sig. En del av dessa puppor övervintrar till nästa år, men några kläcker till nya flugor, som gör en andra  generation flugor, som svärmar i juli-augusti och vissa år ända in i oktober månad. Larverna av denna generation kan övervintra inomhus i kyllagring av morötter eller också övervintra som puppor i jorden.
 
Bekämpning:
Enkla åtgärder kan minska risken för att få stora angrepp av morotsflugan. I maj-juni och juli-augusti pågår den största svärmingen av flugor. Då kan en sen sådd av morötterna eller en tidig skörd förhindra den första generationen att göra stor skada. På så sätt kan man begränsas äggläggning. En samordning av sådder i ett visst område ger långt större effekt, än om man endast i en trädgård sår på detta sätt.
 
Täckning med fiberduk eller planttunnel i maj och juli-augusti kan också föreslås Gula klisterskivor kan sättas upp relativt tätt i maj och augusti i morotslandet. Det fångar en hel del av de flygande flugorna och på så sätt undviker man äggläggning.
© 2022 Borregaard Bioplant ApS