Inköpskorg
Inköpskorgen är tom
Gå till inköpskorgen

Produkter mot...

Finn ditt skadedjur

Bladlus eller spinnkvalster? Gråmögel eller mjöldagg? Skadegörare är ofta mycket små och svåra att se.

Sök via bilden

Sök via kategori

Kvalster, diverse


Utöver det vanliga växthusspinnkvalstret finns kvalster som kan vara skadliga för plantor som exempelvis:

- Citruskvalstet (Panonychus citri) som bl.a. angriper citrus och fikus m.fl. ”gröna växter”.

- Fruktträdsspinnkvalstret (P. ulmi) på fruktträd och ibland på prydnadsväxter. Bägge ovanstående arter   är lika stora som det vanliga växthusspinn-Citruskvalstretkvalstret, men bordeauxröda till färgen.

- Toppskottkvalster och jordgubbskvalster (Tarsonemidae) är mycket små ; 0,15 mm och glasklara och därför extremt svåra att upptäcka t.o.m. med en bra lupp. Symtomen är förkrympta och deformerade blad och toppskott.

- Gallkvalster (Eriophyidae) är också mycket små (0.2 mm) och även de svåra att upptäcka med lupp. De liknar ”vanliga” kvalster, men är mer platta och avlånga och spetsiga i ena änden. De går på bl.a. päron-och äppelträd, där de kan göra hålrum i bladen, som täcks av brun filtaktig beläggning. Gallkvalster kan även angripa vinbär och granar.Symtom


Små vita prickar på bladen; senare gulnar och torkar bladen. Vänd på bladen och titta efter kvalster med en bra lupp (minst 10x förstoring). Filtgallkvalster ses ofta på äppelträdsblad. Kvalstren är så små att de nästan inte kan ses med blotta ögat. Kvalstren orsakar själva filtlagret där man kan finna dem.

Andra typer av gallkvalster kan finnas på vinbär, päron (förkrympta toppskott) och även på gran.


© 2022 Borregaard Bioplant ApS